Wij gebruiken cookies

Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij jou ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

LOGIN

Samenwerking met WindUnie

Sinds de Windunie lid werd van PAWEX, hebben VWF en Windunie plezierig samengewerkt. Vanaf het moment dat PAWEX is opgegaan in Energie Samen, wilden we elkaar graag blijven vasthouden en zijn we in de zomer van 2021 een samenwerking aangaan met als doel de belangen van particuliere windmoleneigenaren in Friesland
optimaal behartigen.

De overwegingen voor deze samenwerking is gewenst omdat we samen sterker staan in de ontwikkeling alsmede de
exploitatie van windenergie, en wellicht ook andere vormen van duurzame energie waarbij de VWF haar regionale identiteit behoudt en blijft als regionale vereniging blijft bestaan, met een goede inbedding in EnergieSamen en daarmee perspectief voor de toekomst te hebben.

We hebben afgesproken dat we geen lidmaatschapsverhouding aangaan, maar een partnerrelatie.
De Windunie namens de VWF lid is van Energie Samen. Dit gebeurt onder dezelfde condities als PAWEX destijds lid was van Energie Samen. VWF draagt financieel bij aan Windunie
om de lidmaatschapsvergoeding van Energie Samen te kunnen voldoen. Dit betreft dezelfde bijdragen die we aan PAWEX betaalden (€ 0,30/kW). Dubbelleden zijn vrij van deze
vergoeding. De VWF is lid geworden van Windunie; VWF-leden zijn geen lid van Windunie en hebben derhalve individueel geen stemrecht maar kunnen gebruik maken van alle diensten van de Windunie en deelnemen aan de Windunie Pool.

De samenwerking is aangegaan voor een periode van maximaal vijf jaar, waarna de samenwerking wordt geëvalueerd.

Diensten van Windunie
• Kennisdelen op ledenvergaderingen, regiobijeenkomsten, Poolbijeenkomsten, themabijeenkomsten, de Windmaand (maandelijks digitaal ledenblad)
• Windunie-Pool
• Stroomcontractenbemiddeling voor leden die niet in de Pool willen (tegen ledentarief)
• Asset management (tegen ledentarief)
• Projectontwikkeling en -realisatie
• Investeren in projecten van andere leden via obligatieleningen
• Lobby in de regio

Windunie
Windunie verbindt mensen op weg naar een eerlijke en betrouwbare energietoekomst. De coöperatie Windunie is meer dan 20 jaar geleden opgericht om de positie van de solitaire windturbine-eigenaar te versterken en een goede prijs voor de duurzame stroom te realiseren.

Windunie heeft ongeveer 300 leden die zonne- en windenergie produceren. Jaarlijks produceren de leden ruim 1.130 GWh aan schone stroom. Daarmee vertegenwoordigt Windunie de meerderheid van windmolens in lokaal eigendom in Nederland. Wat de leden bindt, is dat ze zelf duurzame energie opwekken en dat ze graag profiteren van alle voordelen die de coöperatie biedt.
Samen zijn we sterker dus werken we samen verder aan duurzame energie

Windunie

Samenwerking Energie Samen

De Vereniging van Windturbine eigenaren Friesland (VWF) en Windunie hebben een samenwerkingsovereenkomst, waarin onder meer de lobbywerkzaamheden voor de VWF door Windunie en lidmaatschap Energie Samen uit betaald worden. De VWF draagt t.b.v. van deze lobbywerkzaamheden jaarlijks voor ieder lid 30 cent per kw opgesteld vermogen af. Doordat de PAWEX is opgegaan in Energie Samen hadden we als vereniging een stem nodig. Dit hebben we destijds samen met de Windunie kunnen vinden in Energie Samen. “Energie Samen is de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties. We ondersteunen duurzame energie-initiatieven van burgers en lokale ondernemers met belangenbehartiging, diensten en kennis”

(PAWEX: belangenbehartiging voor particuliere windturbine-exploitanten. PAWEX was de grootste belangenbehartiger voor particuliere windturbine-exploitanten. PAWEX fuseerde in 2020 binnen Energie Samen. De leden van PAWEX konden kiezen: lid worden van Energie Samen, van Windunie, van VWF of VWG. VWF en VWG werken nauw samen met Windunie en Windunie is een belangrijk lid van Energie Samen. Het besluit tot fusie van PAWEX binnen Energie Samen is genomen door de Algemene Ledenvergaderingen van PAWEX en Energie Samen.

Energie Samen is in mei 2018 opgericht. De oprichtende organisaties kwamen allemaal voort vanuit lokale en coöperatieve duurzame energie-initiatieven. Vanuit verschillende invalshoeken versterkten zij al jaren met succes de beweging voor duurzame energie. Energie Samen werkte vanaf het begin nauw samen met onafhankelijk kennisplatform HIER opgewekt. De oprichters zijn inmiddels gefuseerd binnen Energie Samen. ODE Decentraal, REScoopNL, Buurtwarmte en Ecode (Econobis) in 2019, PAWEX in 2020, Hoom in 2022. Vanaf 1 januari is Bedrijfsbureau Energie Samen bv opgegaan in de coöperatie Energie Samen. Voor Econobis is er nog wel een aparte bv.

Energie Samen

Samenwerking met FREON, het Fries Energie Ontwikkelingsnetwerk

In oktober 2022 sloeg een groot aantal partijen in Friesland de handen ineen met een gezamenlijk doel: Het realiseren van een stabiele, betaalbare en betrouwbare energievoorziening in eigen regio.

Wie zijn FREON. De partijen in het FREON consortium hebben veel praktijkkennis, weten wat er speelt in provincie Fryslân en zijn ervan overtuigd dat als ze gezamenlijk een visie delen, iedereen er beter van wordt. Het FREON consortium bestaat uit de volgende partijen:

VWF, Vereniging van Windturbine-eigenaren in Friesland

Windunie, coöperatie van windturbine-eigenaren in Friesland/Nederland

FFD, Feriening Fryske Dorpsmûnen: koepel van Friese dorpsmolenverenigingen

Noordenwind: vereniging van burgers voor windenergie in Noord-Nederland

Ús Köoperaasje: koepel van energiecoöperaties in Fryslân

Doarpswurk/Netwerk Duurzame Dorpen

New Energy Coalition

Sustainable Development Goals Netwurk Fryslân

Energie Samen: landelijke koepelorganisaties voor energiecoöperaties

Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Het ontstaan van FREON

Op weg naar energieautonomie voor Friesland FREON – het Friese Energie Ontwikkelingsnetwerk – staat voor het versterken van de eigen energievoorziening en het gezamenlijk daarmee aan de slag gaan.

Oktober 2022 deelde het FREON consortium een propositie waarin zij aangaf mogelijkheden te zien voor betaalbare, duurzame en hernieuwbare energie door de realisatie van Local4Local energiehubs met vooral lokale Friese partijen. Naar aanleiding van deze propositie heeft Provinciale Staten van Fryslân in november 2022 een motie aangenomen. Hierin werd het college van Gedeputeerde Staten gevraagd om samen met de consortiumpartijen de mogelijkheden te onderzoeken.

Aan het gevraagde onderzoek is intensief samengewerkt door medewerkers van de Provincie, de partijen aan de Friese Energie Tafel – waaronder gemeenten, netbeheerder Liander en de Friese Energie Alliantie – en het FREON consortium. De uitkomsten van het onderzoek wijzen uit: Local4Local energiehubs op zogeheten mesoniveau zijn haalbaar en aanvaardbaar. Hiermee kan de beschikbare netcapaciteit efficiënter gebruikt worden en netcongestie worden verlicht en het levert een stabielere en lagere energieprijs op. Bovendien vloeien met energiehubs jaarlijks zo’n 50 tot 100 miljoen euro minder aan energiekosten weg uit Fryslân. Kansen waar provincie, gemeenten, bedrijven en lokale partijen mee aan de slag willen

Coöperatie Ús FREON

Om de activiteiten van FREON mogelijk te maken is in 2023 Coöperatie Ús FREON opgericht. De 66 leden van het eerste uur, afkomstig uit het FREON consortium, hebben het haalbaarheidsonderzoek financieel mogelijk gemaakt. De komende tijd ligt de focus, naast verbreden van de coöperatie en het aanjagen van kennisdeling tussen de leden, op de ontwikkeling van regionale energiehubs.

Haalbaarheidsonderzoek betaalbare energie met Friese partijen

Het onderzoek naar de haalbaarheid en aanvaardbaarheid van energiehubs in Fryslân is uitgevoerd in vijf werkgroepen, gevormd door mensen uit de verschillende deelnemende organisaties.

  1. Kwantitatieve Opgave Wat is de energieopgave in 2050 en hoe kunnen energiehubs de netcongestieproblematiek in Fryslân verminderen?
  2. Vormgeving Energiehubs Hoe ziet de (technische) vormgeving van een energiehub eruit?
  3. Werkgroep Organisatie Welke governance en wat voor proces is van belang bij een energiehub?
  4. Werkgroep Landschap Wat is de ruimtelijke impact van energiehubs?
  5. Werkgroep Financiële stromen Wat is de financiële ‘lekkage’ uit Fryslân en welke rol kunnen energiehubs hierbij spelen als investering voor Fryslân?

De uitkomsten staan in het door alle partijen gezamenlijk geschreven rapport ‘Enerzjy fan, foar en troch de Friezen’: Haalbaarheid en aanvaardbaarheid van energiehubs in Fryslân. Dit rapport is te lezen op de website van FREON en op de website van de Provincie Fryslân.

Energiehubs

De volgende stap: uitwerken van energiehubs FREON wil samen met bedrijven, instellingen en burgers in verschillende gebieden én in overleg met betreffende gemeenten en Liander concreet drie tot vijf pilots uit werken van hoe een energiehub in dat gebied eruit kan zien. In een energiehub:

  1. worden vraag en aanbod van energie – gas, warmte en elektriciteit – lokaal op elkaar afgestemd en aan elkaar gekoppeld. Lokale producenten en afnemers worden hiervoor bij elkaar gebracht
  2. Door slimme combinaties te maken van opwek, opslag, conversie, transport en gebruik, versterken we de lokale economie
  3. De combinatie van verschillende technieken draagt bij aan leveringszekerheid en creëert ruimte voor innovaties en verdere uitbouw van productie en opslag

Word ook FREON!

Wil je ook meedoen voor een energiek en zelfstandig Fryslân? Bijdragen aan betaalbare en betrouwbare energie van en voor iedereen in Friesland – inwoners, bedrijven én maatschappelijke organisaties? Dat kan op verschillende manieren:

  1. lidmaatschap van Coöperatie Ús FREON: samen kennis ontwikkelen, delen en toepassen in concrete energiehubs
  2. investeren in energiehubs en daarmee mede[1]eigenaar worden en profiteren van toekomstige rendementen
  3. je op een andere manier verbinden aan dit initiatief, bijvoorbeeld met jouw kennis en kunde of door middel van sponsorschap

Meer weten?

Neem dan contact met ze  op. Kijk op de website www.freonfryslan.frl voor meer informatie, mail naar [email protected] of bel 030 753 31 00. Ze komen graag in contact.

FREON

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Door u aan te melden blijft u op de hoogte van al het nieuws. Alle updates komen dan direct doormiddel van de nieuwsbrief bij u in uw mailbox. Zo bent u altijd up-to-date.

nieuwsbriefVWFRL